top of page

VAD HÄNDER I KROPPEN NÄR VI FÅR MASSAGE?

Effekterna av massage är många men kanske den största och mest kända effekten är att kroppen slappnar av.


I dagens stressade samhälle går allt för många människor omkring och spänner sig och arbetar i obekväma vinklar vilket på sikt leder till muskelvärk och stelhet.

Vid beröring så ökar oxytocinet och endorfinerna i kroppen. Dessa ämnen är kroppens ”avslappnande och smärtstillande” hormon, vilket också bidrar till att under massagen så börjar kroppens muskler och leder långsamt att slappna av varvid flöde och blodcirkulation förbättras. Systemet kickas igång och kroppen börjar göra sig av med slaggprodukter som har lagrats. När frisättningen av endorfiner (avslappnande) kommer igång så minskar den inre stressen, syresättningen ökar och andningsfrekvens och blodtryck sjunker, d.v.s kroppen aktiverar sitt eget ”må bra system”. 

VAD ÄR EN TRIGGERPUNKT?

Triggerpunkter är hypersensitiva punkter i skelettmuskulaturen, d.v.s muskelceller som har mycket förhöjd spänningsgrad. En triggerpunkt kan ”trigga” smärta i området eller stråla till sitt specifika utstrålningsområde, ett sådant område kan ligga långt ifrån den ömma punkten. Dessa punkter kan effektivt stimuleras med ett kraftigt tryck som leder till en sammandragning vilken normaliserar kommunikationen mellan nerv och muskelfiber. Detta kan visserligen kännas de första sekunderna men avslappning och smärtlindring kommer oftast snabbt efter bara några sekunders tryck.

SKA MAN GÅ PÅ MASSAGE REGELBUNDET?

Långsiktiga effekter av massage är både många och fördelaktiga. Regelbunden massage stärker på sikt immunförsvaret, håller nere stressnivåerna och förebygger ömma och stela muskler. Även lymfsystem och matsmältning sägs påverkas på ett positivt sätt. Om du tränar mycket så kan du genom regelbunden massage förebygga skador. Massage bidrar också till att musklerna får bättre syreupptagningsförmåga samt gör dom mer elastiska.


Den vanligaste och mest välkända massagen är Svensk Klassisk Massage vilken är både djupgående och avslappnande.

Massage ges ej vid dessa tillstånd:

*Feber/förkylning

*Cancer

*Epilepsi

*Blodpropp

*Hjärtproblem

*Penicillin/antibiotika

*Diskbråck

*Smittsamma hudåkommor

*Akuta inflammationer/infektioner

*Graviditet (d.v.s. ej före v.13 )

ATT TÄNKA PÅ INÖR BEHANDLING!


*Vid första besöket får du fylla i en hälsodeklaration.


*Meddela om du har någon sjukdom, skada, allergi, eksem, medicinerar för något speciellt eller är gravid.


*Är du nyligen vaccinerad, vänligen vänta minst 2 veckor innan du bokar din tid.


*Vänligen ta av smycken och klocka och stäng av mobiltelefonen.


*RELAX IT´S YOUR TIME ...!

bottom of page